A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Книжково-ілюстративна виставка-пам’ять «Крути ─ вічне полум’я святого вогню»

Дата: 27.01.2023 15:46
Кількість переглядів: 84

Крути ─ символ національної честі

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути , за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Вже біля 9-ій годині ранку розпочався наступ, точився жорстокий бій, він тривав декілька годин, ці години були жахливими, а те що трапилося після битви, не можна забути, це буде у пам'яті кожного. Вже тоді, коли війська почали відступати, коли почали збирати трупи і поранених з поля бою, було помічено, що не вистачає однієї чоти, а це свідчило, що студентів було взято у полон, з якого ніхто не повернувся. Гімназисти були по-звірячому вбиті вояками Муравйова.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

З нагоди цієї дати у бібліотеці ліцею діє книжково-ілюстративна виставка-пам’ять «Крути ─ вічне полум’я святого вогню».

Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень