A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

День української писемності та мови

Дата: 09.11.2022 14:55
Кількість переглядів: 221

9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.

Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Незважаючи на безліч заборон минулих років, наша мова вистояла та зміцніла! А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається рідною та зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, їх духовне надбання, також рідною мовою називають мову її народу. Українською мовою у світі послуговуються приблизно від 40 до 45 млн осіб; вона є другою чи третьою слов'янською мовою за кількістю мовців та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

Здобувачі освіти Пулинського ліцею долучилися до відзначення Дня української писемності та мови. Були проведені класні та виховні години, вікторина "Ми знаємо українську мову" та командна гра "Знавці рідної мови".


Учні 4-В класу провели урок "День української писемності та мови". Познайомилися з історією та традиціями свята, виготовили постер "Наша мова".


Інтелектуальна гра-вікторина "Неповторна, єдина - моя солов'їна" пройшла в 4-А класі. Також учні написали диктант "Рідна мова" та переглянули презентацію "День української писемності та мови"


День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Учні 3-А класу залюбки декламували вірші, писали диктант, відгадували ребуси, загадки, редагували речення та дізналися багато нового та цікавого про рідну мову.


У 1-А класі проведено виховний захід "Ой, яка чудова українська мова!"

Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної мови. Переглянули відеопрезентацію, відчули себе маленькими письменниками, пограли в гру "Продовж вірш" та "Допоможи Читалочці".


"Мова - світ світів!".Говорімо українською, щоб нас почув увесь світ! Вчімо й шануймо, бо мова - зброя й безсмертя нашої нації!

У День української писемності та мови учні 5-В класу на уроці із задоволенням працювали з мовознавчим плакатом і буклетом. Вправно з допомогою Q-коду складали пазли-вислови, в анаграмах шукали слова, відтворювали прислів'я про мову.


Відео учнів 8-В класу до Дня української писемності та мови

 

 


Мова об'єднує націю в єдине ціле, згуртовує та робить її непорушною. Вона підсилює почуття патріотизму та усвідомлення того, що ми вільна і незалежна країна!

Сьогодні учні 6-А класу на годині спілкування "Найкраща мова - рідна українська" поділилися думками про те, як вони пишаються своєю мовою та горді називатися українцями - сильним та незламним народом!


Щороку тисячі сідають одночасно у різних куточках України й світу, щоб написати радіодиктант національної єдності.

Сьогодні, 9 листопада, об 11:00 за київським часом розпочався 22-й Радіодиктант національної єдності, який став актом єднання.

Авторка тексту – Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу.

Радіодиктант читала у прямому ефірі народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Здобувачі освіти Пулинського ліцею також долучилися до радіодиктанту єдності.


Цьогоріч, як ніколи раніше, здобувачі освіти нашого ліцею були зацікавлені заходами, присвяченими Дню української писемності та мови. Тієї мови, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя...

У цей страшний час дітки усвідомлюють важливість спілкування українською мовою, вивчення її багатств й пишаються її красою!!!💙💛

Учні 5-Б класу залюбки взяли участь у квесті "У царстві рідної мови", долаючи різні станції: "Словникар", "Мовне асорті", "Грамотії", "Крученики", "Пантоміма".

Здобувачі освіти 8-Б брали участь у конкурсі "Знавці рідної мови", перевіряючи сформованість своєї мовної й мовленнєвої компетентностей.

Учні 8-А класу вперше долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності й відчули себе частинкою великої Спільноти українців у всьому світі!!!

Збагачуймо себе скарбами рідної мови, бережімо цей неоціненний дар:

О слово рідне!

Подарунок мами,

І пісня ніжна, і розрада нам.

Я всім у світі з Вами поділюся,

Та слова рідного нікому не віддам!!!


Мова, втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її. Борімося за красу мови, за правильність мови. М. Рильський. Виготовляючи лепбук, вихованці ГПД вивчали багатство рідної української мови,ознайомлювалися із правилами писемності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень