A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Правила та особливості ЗНО-2021: пояснює УЦОЯО та Міносвіти

Дата: 30.04.2021 14:51
Кількість переглядів: 128

Коли і як писати заяву на проходження ДПА у формі ЗНО, що робити, якщо перед оцінюванням захворіли на коронавірус та відповіді на інші питання.

13 квітня Верховна рада ухвалила законопроєкт про звільнення учнів 11 класів у 2021 році від проходження державної підсумкової атестації. 26 квітня закон підписав президент Володимир Зеленський.

За документом, випускники шкіл у 2020/2021 навчальному році мають право пройти державну підсумкову атестацію, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Як все відбуватиметься, пояснює Міністерство освіти та науки, а також заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Особливості ДПА та ЗНО-2021

За роз’ясненнями МОН, неможливо вибірково звільнити від ДПА (незалежно від її форми) з якогось одного чи кількох предметів.

Тобто, якщо випускник хоче здати ДПА лише з якогось предмета – не зможе.

Якщо є бажання здати підсумкову атестацію, слід написати заяву на ім’я директора школи чи закладу профтехосвіти.

Письмову заяву у довільній формі про бажання складати ДПА (треба вказати у формі ЗНО чи ні) можна подати особисто або у відсканованому вигляді електронною поштою.

Строки подання такої заяви визначає адміністрація кожного окремого навчального закладу на свій розсуд. 

Про кінцеві строки подання заяви керівники навчальних закладів мають завчасно попередити випускників та їхніх батьків.

Випускникам, які вирішили відмовитися від проходження ДПА, повинні видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти з поміткою "звільнений" у відповідному додатку.

Для випускників, які вирішили пройти ДПА не у формі ЗНО (це можуть зробити українці, які отримали шкільну освіту за кордоном, вчилися за вечірньою, заочною або сімейною формою навчання, які проживають на окупованих територіях тощо), адміністрація навчального закладу повинна:

  • організувати проведення ДПА у письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти з зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку до них;

Якщо ж випускники вирішили здавати ДПА у формі ЗНО, то:

  • адміністрація навчальних закладів має організувати підвезення до пунктів тестувань;
  • після отримання від Українського центру оцінювання якості освіти результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти з відповідною поміткою у додатку.

У Міносвіти пояснюють: випускники шкіл, які мешкають на окупованих територіях, поблизу лінії зіткнення і не вчаться в школах/профтехах на території, підконтрольній Україні, для отримання документів про повну загальну середню освіту мають пройти річне оцінювання за 11 клас у закладі освіти, до якого вони були зараховані (вступити до вищих навчальних закладів такі випускники можуть за спрощеною процедурою).

Надалі вони за бажанням можуть пройти ДПА у закладі освіти або у формі ЗНО.

Якщо ж вони не будуть зараховані до закладів освіти на території, підконтрольній Україні, і не мають результатів річного оцінювання, їм не зможуть видати документи про повну загальну середню освіту.

Читайте також: ЗНО-2021: Шкарлет анонсував зміну формату. Що зміниться

Якщо перед ЗНО трапився форс-мажор

Що робити, якщо перед тестуванням дитина захворіла на коронавірус? А якщо загубила документи?

За даними УЦОЯО, щороку для тих, які з поважних причин не можуть взяти участь в основній сесії ЗНО, є додаткова.

До поважних причин відносять хворобу, смерть рідних, втрату документа, стихійне лихо, пожежу абощо.

Таким учасникам протягом п’яти робочих днів з урахуванням дня проведення тестування необхідно подати до регіонального центру заяву щодо участі у додатковій сесії, копію сертифіката ЗНО та документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії.

У разі неявки на основну сесію через хворобу, до регіонального центру разом із заявою необхідно подати медичну довідку, виписку з лікарні або інший документ, визначений наказом МОЗ та МОН.

Також у додатковій сесії можуть взяти участь учасники ЗНО, які брали учать у тестуванні, але відносно них допустили порушення процедури оцінювання і це підтвердила регламентна комісія або ж вони не змогли закінчити тестування через погіршення стану здоров’я.

У 2021 році додаткову сесію проведуть за таким графіком:

  • хімія – 29.06;
  • англійська мова – 01.07;
  • німецька мова – 02.07;
  • іспанська мова – 05.07;
  • французька мова – 06.07;
  • математика – 07.07;
  • математика (завдання рівня стандарту) – 07.07;
  • фізика – 08.07;
  • українська мова – 09.07;
  • українська мова і література – 09.07;
  • історія України – 12.07;
  • біологія – 13.07;
  • географія – 14.07;

Результати додаткової сесії ЗНО оприлюднять до 23 липня.

А що, якщо...

Якщо під час реєстрації сталася помилка, наприклад, випускник зареєструвався на ДПА з математики, а потрібно на ЗНО, перереєструватися не вийде.

Як пояснює заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко, період внесення змін до реєстраційних даних ЗНО на вимогу учасників тривав до 5 березня включно.

"Враховуючи те, що 9 квітня 2021 року було затверджено мережу пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання, Український центр оцінювання якості освіти не має технічних можливостей та правових підстав для внесення змін до реєстраційних даних учасників зовнішнього незалежного оцінювання", – зазначає Тетяна Вакуленко.

Якщо ж, наприклад, випускник зареєструвався на ЗНО і ДПА (рівень стандарту) з математики, а математика для вступу до закладу вищої освіти не потрібна, то за бажанням можна не приходити на тестування.

Це дозволяє зробити, зокрема, закон, який цього року звільнив учнів 11-класу від проходження державної підсумкової атестації.

"Ураховуючи, це, а також те, що обов’язкових предметів ЗНО не існує, учасник самостійно має вирішити – приходити/не приходити на тестування.

Рішення про відмову від проходження ЗНО з певного навчального предмета жодним чином не позначиться на загальному результаті ЗНО учасника", – наголошує заступниця директора УЦОЯО.

Якщо ж дитина запізнилася на ЗНО, її не допустять до проходження тесту.

За словами Вакуленко, якщо учасник без поважної причини не з’явився вчасно на ЗНО, його не допустять до участі в оцінюванні з того чи іншого предмета, ані в межах основної, ані в межах додаткової сесій ЗНО.

Якщо ж в учасника в пункті тестування виявили підвищену температуру, він може подати документи для участі у додатковій сесії.

Вона додає, що цього року учасники обов’язково повинні мати при собі дві-три захисні маски або респіратор, а також індивідуальний антисептик для рук. Оскільки цьогоріч закупівля масок для учасників оцінювання не передбачена.

Всього для участі у ЗНО у 2021 році зареєструвалось майже 390 000 осіб.

Найбільше учасників зареєструвалися для тесту з історії України – майже 300 000. На тест з математики подалися понад 290 000 учасників, а з української мови та літератури – понад 250 000.

Також популярними цього року виявилися географія – 175 000 зареєстрованих учасників, англійська мова – 146 000 та біологія – понад 127 000.

Минулого року зовнішнє незалежне оцінювання також відбувалося в умовах карантину.

Тоді на ЗНО зареєструвалися 379 493 особи. У тестуванні взяли участь від 67,7% до 81,8% зареєстрованих учасників (в залежності від предмета).

Через ознаки захворювання минулого року не допустили 127 учасників, ще 52 – через порушення умов карантину.

Основна сесія ЗНО-2021 відбудеться з 21 травня до 15 червня.

ДЖЕРЕЛО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень