A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Книжкова виставка-свято "Великдень ─ свято чудес"

Дата: 10.04.2023 14:45
Кількість переглядів: 26

Великдень - Великий День. Свято, яке приносить багато радості і душевної теплоти.

Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов. Сьогодні в умовах війни Великдень ─ це не лише весна, з цим святом пов’язані надії кожного українця на нашу Перемогу та відродження України. Всі ми чекаємо цей день з великими надіями та сподіваннями, що нарешті настане мир і спокій на нашій рідній землі.

До уваги наших читачів в бібліотеці ліцею діє книжкова виставка-свято "Великдень ─ свято чудес". На ній представлена інформація про народні великодні традиції, обряди та звичаї. Про історію виникнення писанки та секрети писанкарського мистецтва. Про це світле, радісне свято можна дізнатись, переглянувши книги та статті з періодики, які є на виставці.

Цікаві факти про Великдень

Свято має багато різних і навіть дивних традицій

Великдень – головна подія року для православних. Слово «Великдень» прийшло до нас з грецької мови і означає «переродження», «позбавлення».

Найбільше пасхальне яйце знаходиться в Вегревіллі ─ Канада. Воно важить близько 2 тонн, а його довжина – близько 8 метрів.

В Україні найбільше шоколадне великоднє яйце було виготовлено у 2009 році. Його вага була 30 кілограмів, а висота 1 метр.

Найбільшу у світі паску вагою 2,8 тонни і висотою 2,7 метра спекли у 2013 році у місті Харцизьк Донецької області.

У католиків символ Великодня це кролик. У багатьох європейських країнах, діти вірять, що Великодній Кролик приходить напередодні свята і відкладає у кошик кольорові яйця і смаколики.

76% католиків в першу чергу з’їдають у шоколадних зайців саме вуха.

В Америці дуже поширена Великодня гра – катання яєць по похилому газону. Переможцем є той, хто далі за всіх без зупинки зможе прокатати своє фарбоване яйце. Наймасовіше змагання буває у Великодню неділю на газоні біля Білого дому у Вашингтоні.

У Швеції своя забава. У них навіть є великодні відьми. Маленькі дівчатка одягаються в лахміття і старий одяг, найчастіше їх наряди складаються з занадто великих спідниць і хусток. У такому вигляді дівчатка ходять від дверей до дверей з мідним чайником і збирають частування.

Болгари на Великдень роблять величезну кількість глиняних виробів, найчастіше горщиків, які того ж дня скидають з верхніх поверхів будинків на землю: це знаменує перемогу добра над злом. При цьому кожен перехожий може взяти з собою глиняний осколок – на щастя.

В латиноамериканських країнах і деяких частинах Греції прийнято робити опудало і спалювати його.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень