A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Книжкова виставка "Ювілейна планета"

Дата: 14.11.2022 11:55
Кількість переглядів: 116

Книжкова виставка "Ювілейна планета" знайомить наших читачів з творами письменників-ювілярів. Розділ "Поет -лірик від Бога" присвячений творчості Андрія Малишка.

Сьогодні виповнюється 110 р. від дня народження поета.

Якби він не став поетом, він міг би стати характерним актором - частенько грав у житті. Якби він не став поетом, він міг би стати добрим співаком, бо голос мав оксамитовий, розкішного тембру баритон. Якби він не став поетом, то міг би стати композитором, бо частенько сам підбирав мелодії до своїх текстів. Якби він не став поетом, він міг би стати вчителем. Хлопчики та дівчатка школи в Овручі, де він працював завучем та викладачем української мови і літератури, надовго запам’ятали свого натхненного, запального, але завжди справедливого вчителя. Йому багато було дано від Бога, життя відкривало перед ним тисячі шляхів, тисячі ролей, кожну з яких він зіграв би блискуче. Але він став поетом, великим українським поетом. Його ім’я - Андрій Малишко”

Наталя ШУБЕНКО

Не кожному поетові часів сталінських репресій та повоєнних «партійних лещат» до снаги було вберегти не лише своє тіло, а й душу від самознищення, від зради національним почуттям, від самоприниження заради «великої і могутньої комуністичної партії СРСР»… Малишко зміг.

Але … з’являється «АЛЕ». Андрій Малишко, на жаль, у свідомості деяких українців залишився невизнаним, більше того – навіть зрадником! Бо ж він таки дозволяв собі писати хвалебні оди партійній верхівці…

А чи зрадою то було? Ні! То була мала поступка заради можливості творити справжні поетично-пісенні шедеври на славу України і її народу. Та й чи писав би зрадник про опришків, Кармелюка, гайдамаків, козаччину з таким захватом, що аж до судом у серці:

В мені стрічає, мов синів із фронту,

Грядущий день – Залізняка і Гонту.

Андрій Малишко трепетно ставився і високо цінував пісню… Не дивно…, бо ж його серце билося у ритмі серця України. А його поезія «Пісня про рушник», розкрилена прекрасною музикою Платона Майбороди, стала надбанням усієї співочої України. Цю пісню ми, українці, називаємо народною! Чи не це є найвищим визнанням генія?!

І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю:

І дитинство, й розлука, й твоя материнська любов...

І варто пам’ятати, що Андрій Малишко понад усе любив Україну і українців, бо ж заповіт залишив по собі:

«Щоб Україні була свобода!!!».

Сьогодні, 14 листопада, світ святкує 115-ту річницю від дня народження Астрід Ліндгрен – шведської дитячої письменниці, що полюбилася багатьма за межами її країни.

Вона прожила довге і дивне життя, наповнене радісними і сумними подіями. Астрід Ліндгрен відома світові насамперед, як автор книг для дітей, яка подарувала безліч цікавих персонажів, таких як Карлсон, Пеппі Довгапанчоха, Еміль і Калле Блумквіст.

У розділі "У казковому світі Астрід Ліндгрен" наші читачі знайдуть ці чудові книги та познайомляться з матеріалами, які розповідають про життя улюбленої письменниці.

Цікаво!

Найяскравішим спогадом дитинства Астрід вважала приземлення маленького літака біля батьківської оселі.

Кар’єра Астрід Ліндгрен як письменниці почалася з історій, які вона розповідала дітям.

Успіх письменниці прийшов до Астрід Ліндгрен після видання книги «Пеппі Довгапанчоха».

Астрід Ліндгрен завдяки своєму авторитету активно захищала права тварин і дітей.

Астрід Ліндгрен писала тільки для дітей, бо дорослі не здатні творити дива.

ЇЇ книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах.

Астрід Ліндгрен отримала медаль Ганса Християна Андерсена – найпрестижнішу нагороду, що присуджується за дитячу літературу.

Роботи Астрід Ліндгрен були відзначені орденом Усмішки, орденом Нільса Гольгерсона, Премією Льюїса Керролла.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень