A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Корисні навички: хто такий лідер і як виховати успішну особистість

Дата: 21.03.2022 11:17
Кількість переглядів: 1144

Які риси найважливіші для цього

(Автор матеріалу Дана Константинова)

Мабуть, усі ще зі шкільної лави хоча б колись у думках приміряли на себе роль лідера. Багато хто навіть непогано уявляє, яким він має бути. Але чи завжди це вдається? Утім, лідерами не народжують, а стають. Як саме досягти успіху на цьому шляху, розповіла в межах онлайн-курсу від освітнього проєкту «На Урок» «Лідерство: 6 найважливіших навичок» психологиня та тренерка з розвитку емоційного інтелекту Дана Константинова

Сьогодні вік лідера дуже змінився: якщо раніше світом «керували» дорослі, то зараз важелі впливу доступні підліткам і навіть дітям. Так, Ґрета Тунберг може змусити всіх думати про екологію. Якщо ви маєте ідеї, ким ви хочете бути та як впливатимете на світ – не треба чекати, краще розбиратися вже зараз.

Тож як розвинути впевненість та рішучість, як не боятися приймати рішення та нести відповідальність за них? Нижче – ключові моменти від авторки матеріалу.

Хто такий лідер? 

Загалом лідерство  це здатність впливати на окремі особистості та групи, направляючи їхні зусилля на досягнення цілей організації. Часто лідерство асоціюється з владою, але це не зовсім правильно.

Неформальний лідер може перебувати в рівних умовах з усією командою, але інші охоче до нього прислухатимуться та чекатимуть на його поради. Лідер – це відповідальна та впевнена особистість, яка може згуртувати та повести за собою команду.

Теорії лідерства

Еволюція теорій лідерства налічує шість основних сходинок, і ось перші чотири. 

  1. Теорія великої людини. Суть теорії в тому, що лідер – чоловік, який має вроджені характеристики героя. Вони допомагають йому здобути владу та вплив над людьми. 
  2. Теорія особистісних рис. Вважалося, що виділення «особливих» рис дозволить прогнозувати становлення лідера чи навіть «виховати» його.
  3. Поведінкова теорія. Основна ідея підходу: ефективність лідерства визначається не особистісними якостями людини, а її манерою поведінки, ставленням до команди чи підлеглих.
  4. Теорія ситуаційного лідерства Основна ідея полягала в тому, що лідери повинні оцінювати ситуацію й адаптуватися до неї. Головними ситуаційними змінами можуть бути: завдання, команда, внутрішні та зовнішні фактори тощо. Лідерство неможливо зрозуміти окремо від характеристик групи та ситуації.

Риси лідера 

Чи не кожен психолог дає «авторське» визначення основним рисам лідера.

Організаційний консультант та «піонер» у галузі лідерських досліджень Уоррен Бенніс  вважає, що лідер повинен мати такі риси: 

  • направлене бачення; 
  • пристрасть; 
  • цілісність особистості; 
  • довіру; 
  • допитливість; 
  • уміння йти на ризик.

Стівен Кові – американський освітянин, письменник, підприємець та мотиваційний спікер – зазначає, що лідеру притаманні:

  • постійне навчання; 
  • орієнтація на служіння; 
  • випромінювання позитивної енергії; 
  • віра в інших людей; 
  • врівноважений спосіб життя; 
  • сприйняття життя як пригоди; 
  • прагнення до синергетики; 
  • заняття фізичними, емоційними, інтелектуальними вправами заради самооновлення.

Серед ключових рис такої особистості варто виділити допитливість, уміння ризикувати, постійне навчання, віру в інших, пристрасть, повагу до підлеглих тощо. Аби стати справжнім лідером, можна познайомитися з курсом «Лідерство: 6 найважливіших навичок» від освітнього проекту «На Урок». Усі лекції доступні в записі.

Цілі

Спершу треба визначити, навіщо вам бути лідером, чи справді ви готові взяти на себе відповідальність, чи дійсно у вас є велика ціль, до якої ви готові вести людей. Чи не стоїть за вашими устремліннями просте бажання потішити своє его – бо якщо так, то ви не зможете довго утримувати лідерство, навіть якщо отримаєте його.

Оточення

Не секрет, що на формування і корекцію особистісних якостей значно впливає оточення. Тож якщо ви маєте намір стати справжнім лідером, намагайтеся більше спілкуватися з тими, хто таким уже став. Якщо немає такої можливості – або ж на додаток до спілкування – читайте історії про видатних історичних особистостей, дивіться мотиваційні відео від лідерів думок тощо.

Сила наміру

Якщо подивитися, як у групі виокремлюється лідер, виявляється, що ним стає той, хто найбільш проявляє ініціативу. Звісно, ініціатива має бути підкріпленою чимось – знаннями, досвідом тощо. Отже, важливо правильно обрати ситуацію й оточення, щоб мати змогу проявити себе якнайкраще.

Відповідальність

Лідерство – важкий хрест! Насамперед – через підвищений рівень відповідальності. Справжній лідер готовий поручитися не тільки за себе, а й за підлеглих. А це – великий тягар, на який не кожен зважиться. Щоб розвинути в собі цю рису, намагайтеся розширювати власну зону відповідальності. Це нелегко, але потрібно, адже відповідальність – одна з основних навичок лідера.

Розвиток навичок лідерства: поради для читача

На останок дамо кілька коротких порад для тих, хто бажає розвинути в собі якості лідера.

  • Зміцнюйте силу характеру
  • Вчіться слухати інших
  • Вчіться володіти ситуацією
  • Надихайте людей
  • Не припиняйте вчитися і самовдосконалюватися
  • Довіряйте своїм товаришам по роботі, службі
  • Вирішуйте конфлікти
  • Будьте уважними до людей

Попри те, чи є у вас лідерські амбіції чи ні, характер лідера вам у будь-якому разі знадобиться і буде корисним. Він допоможе вам і в кар’єрі, і в стосунках з людьми. Зрештою, ви почуватиметеся більш впевнено і самодостатньо. Будьте лідером самі для себе – і ваше життя стане більш осмисленим і цілеспрямованим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень