A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

День пам'яті та примирення

Дата: 08.05.2023 11:15
Кількість переглядів: 64

8-9 травня, в Україні, як і в багатьох країнах Європи, відзначають День пам'яті та примирення. Цей день символізує перемогу над нацизмом і присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. Загарбницька війна сусідньої держави нагадала нам пророчі слова Уїнстона Черчілля, що фашисти майбутнього будуть називати себе антифашистами. Так і сталося - російський фашизм, став реальною загрозою для мирного життя усього світу. Він увірвався 24 лютого 2022 року в нашу країну, знищуючи все на своєму шляху. Російські фашисти приголомшили всю планету своєю дикістю, ненавистю та жорстокістю. І весь світ об’єднався проти цього зла, захищаючи демократичне право і свободу.

У цей день ми вшановуємо пам’ять про тих, хто загинув у Другій світовій війні. Ми цінуємо подвиг минулих поколінь за свободу, - за нашу свободу. І як вони перемогли фашизм - так і ми переможемо рашизм!

Честь, Слава і Вічна пам‘ять Героям!

Пам‘ятаємо - Перемагаємо!

Книги, які розповідають про події

Другої Світової війни на Житомирщині:

STALAG 358. Забута трагедія Житомирського "Освенціму".

«Шталаг 358» (нім. Stalag 358 Schitomir) — концентраційний табір німецького Вермахту для військовополонених періоду Другої світової війни на околиці міста.

Зайнявши Житомир у 1941 році, німці брали дедалі більше військовополонених. Тож виникла необхідність створення єдиного місця їх утримання.

Табір розмістили на базі Богунських (колишніх Врангелівських) казарм. По всьому периметру в декілька рядів обнесений колючим дротом, по якому проходив струм. Чотири цегляні будівлі заселили 100 тисячами солдат і командирів, отож більшість із них опинилась просто неба. Часом кількість людей сягала того, що не можливо було навіть лягти на землю. За три тижні в урочищі Петрівське з'явився крематорій.

Щодня полонені займалися тяжкими роботами. Зморених конвоїри розстрілювали. Серед полонених була висока смертність також і через голод, так як на одну особу виділялося 100 грамів проса та пів літра води. Одночасно в таких умовах спалахнули епідемії шигельозу (тоді називали дизентерією) та епідемічного висипного тифу. Хворих розстрілювали кожного дня.

У січні 1942 року табір отримує назву Stalag 358.

Проіснував до жовтня-листопада 1943 року, коли місто Житомир було звільнено від німецьких загарбників. За цей час від голоду, тяжкої праці та розстрілів загинуло понад 110 тисяч. Звільнених бранців одразу ж відправили на фронт як «зрадників» Батьківщини.

Гуцалюк О. Остання війна.

Документальна повість "Остання війна" розповідає про легендарну долю житомирянина Франца Бржезицького. В 1942 році його, члена підпільної польської організації, схопили гестапівці. 13 лютого 1943 р. він потрапив до Майданека, одного з найстрашніших місць Другої світової війни». А після війни Бржезицькому «віддячив» Сталін: змученого в’язня, який дивом вижив у нацистських таборах смерті, відправили до омського табору для політичних в’язнів, як британського шпигуна. Його спогади про нацистський концтабір ─ безцінні.

Опанасюк О. Жайворонкова кладка.

Повість розповідає про одну з найбільших трагедій Другої Світової війни нашого краю. 13 липня 1943 року фашисти спалили село Копище Олевського району і 2887 мирних громадян, з них 1347 дітей до дванадцяти років.

Копище закликає не забувати жодної сльози. Копище вчить любити життя і ненавідіти насильство, підступність, смерть.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень