A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

З рідним словом міцніє держава

Дата: 07.11.2022 11:09
Кількість переглядів: 83

"Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства"

П. Куліш


Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань. Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох.

Традиційно, до відзначення Дня української писемності та мови, у бібліотеці ліцею оформлено книжкову виставку «Єдиний скарб у тебе рідна мова…». Тут представлена безцінна літературна пам’ятка українського народу ─ «Повість минулих літ», матеріали у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української мови, художні твори та поезія українських авторів, вислови та цитати відомих людей про її красу.

Людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову. Адже рідна мова – цей той чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші та найніжніші струни людської душі.

Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень