A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Електронні сигарети: еволюція залежності чи звільнення?

Дата: 02.02.2023 09:50
Кількість переглядів: 139

Про те, що куріння шкодить здоров’ю, відомо давно, та близько десяти років тому на світовий ринок вийшли виробники, які запропонували любителям тютюнового диму безпечну (та чи безпечну?) альтернативу у вигляді електронних сигарет, вейпів, glo, IQOS та інших тютюнових смаколиків. Українці швидко підхопили тренд світового ринку, а ноу-хау зацікавило не лише заядлих курців, а й молодь, якій про куріння думати зарано.

Вейпінг — це насправді не одноразова угода. Тому що людський організм надзвичайно швидко звикає до нікотину — це третя за популярністю наркотична речовина після героїну та кокаїну, на думку медичних експертів.

 Нікотин в електронній сигареті викликає залежність ще швидше, ніж через звичайну сигарету.

Що таке електронна сигарета?

 Вона схожа на інгалятор: всередині якої нагрівається і закипає рідина. У результаті чого утворюється пара для вдихання. Одні наповнювачі містять нікотин, інші — ні, так вказується на упаковці. У складі можна також помітити гліцерин, пропіленгліколь і ароматичні добавки.

Вплив електронних сигарет на організм підлітка

Палити електронну цигарку сьогодні модно. Особливо це стосується підлітків. Причому паління вейпів характерне як для дітей раннього підліткового віку - 10-14 років, так і більш пізнього - 15-19 років.

За даними опитування в Україні кожен п’ятий підліток вживає електронні сигарети. Так, за новими правилами, закону України від 11 липня 2022 року, електронні сигарети, пристрої для нагрівання, кальяни, трав’яні вироби, як і звичайні цигарки, заборонено вживати у громадських місцях. За порушення заборони для громадянина передбачений штраф 51-350 грн, для закладів – 3-15 тис. грн.

Ми не станемо стверджувати, що вейпи палять усі діти підліткового віку. Ні, звичайно, але більшість із них усе ж таки віддають їм перевагу, вважаючи, що це не тільки можна, а й нешкідливо. Чомусь багато хто думає, що від електронних цигарок шкоди немає абсолютно ніякої, будучи впевненими, що це найкращий варіант, альтернатива звичайним.

 Деякі рідини для вейпів містять нікотин, який уповільнює розвиток мозку підлітків, погано впливає на пам'ять, концентрацію, самоконтроль і здатність до навчання. Деякі електронні сигарети мають вигляд флешки, яку можна зарядити від комп’ютера, рівень нікотину в капсулах можна порівняти з пачкою сигарет. Побічними ефектами куріння вейпу з безнікотиновими рідинами вважають ослаблення імунітету, пошкодження тканин легенів і серця, а також когнітивні порушення. При курінні електронних сигарет в організм потрапляє величезна кількість шкідливих речовин, які належать до канцерогенів, вони сприяють виникненню онкологічних захворювань, згубно впливають на здоров'я в цілому. Куріння викликає фізичну та психологічну залежність. Не важливо, це куріння тютюну, кальяну або вейпа.

Іноді трапляється, що підлітки потрапляють під вплив старшого покоління. Авторитетні для них люди, які палять вейп, стають стимулом для наслідування. У результаті навіть для незаядлих курців або тих, хто зовсім не палив або намагається кинути палити електронна цигарка стає їх природною потребою.

Доцільно зауважити, що є офіційна заборона на продаж тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їхнім вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння особам, які не досягли 18 років. Збільшуються штрафи за продаж неповнолітнім тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них у розмірі 1020 грн, а в разі повторного порушення протягом року – 10 200 грн.

Наші діти - це дзеркальне відображення нас. І якщо ми самі маємо шкідливі звички, то і дитина теж їх може перейняти. Можливо, настав час позбутися від них разом?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень