A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Книжкова виставка «Я ─ Україна! Твоя Україна! Ніхто не поставить мене на коліна!»

Дата: 19.01.2024 09:46
Кількість переглядів: 49

В бібліотеці ліцею розгорнуто книжкову виставку «Я ─ Україна! Твоя Україна! Ніхто не поставить мене на коліна!». Розділи виставки висвітлюють історичні події минулого.

Перший розділ ─ «Україна ─ держава Соборна, сонценосна колиска моя!» присвячений Дню Соборності України, який відзначається 22 січня. Це свято об’єднання та єдності нашого народу. Воно нагадує нам, що Україна неподільна, немає окремої Східної чи Західної України. У нас є одна держава і ми єдиний її народ!

У цей день на площі перед Софією Київською було урочисто проголошено злуку Української і Західноукраїнської народних республік. Це історичний акт об’єднання українських земель в одній державі.

І навіть зараз, незважаючи на часткову окупацію наших земель, ми зостаємось єдиною нацією. В цей день, 22 січня, через 105 років після проголошення Акту Злуки, ми об’єднані як ніколи у відстоюванні своєї незалежності і державності. А після перемоги над російським агресором Україна остаточно затвердить свою соборність.

29 січня українці вшановують подвиг Героїв бою під Крутами – події, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

Бій під Крутами 29 січня 1918 року – найбільш відома подія Першої російсько-української війни, інформація про яку десятиріччями замовчувалась.

Близько 600 українських бійців, переважно молодь та студенти-добровольці, дали відсіч більшовицькому війську, що за різними оцінками налічувало від 4 до 6 тисяч осіб. Бій тривав кілька годин, однак росіяни зазнали значних втрат, були змушені зменшити темпи наступу на Київ, а Симон Петлюра мав час на придушення повстання більшовиків на заводі «Арсенал».

Ці кілька днів перерви також були надзвичайно важливими і для української дипломатії, адже вдалося домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України, її становлення як суб’єкта міжнародних відносин. Згідно із Брест-Литовським мирним договором, росія зобов’язалась визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, вивести з України формування Червоної гвардії.

Про героїчний подвиг київських студентів під Крутами розповідають матеріали другого розділу «Україною жили. За Україну полягли».

На початку березня 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами, які наступали на Київ. Через 104 роки під Крутами наші війська зупинили наступ ворога, завдали йому болючих втрат, захистили місто Ніжин на Чернігівщині. Після оборони Бахмачу й бою під Крутами російські окупанти почали боятися українських оборонців.

Попри те, що за 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. Й готове цей вибір захищати, кожен на своєму фронті – воєнному, волонтерському, історичному, культурному.

Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.

Запрошуємо всіх, кому не байдужа наша історія, ознайомитися з книжковою виставкою. Вивчати, пізнавати минуле й сучасне своєї землі й свого народу ─ це пізнавати себе.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень