A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів

Дата: 01.03.2024 08:22
Кількість переглядів: 14

«Письменник ─ не той, хто багато пише, а той, кого читають»

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів. Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. В Україну свято прийшло у 2012 році завдяки ініціативі української письменниці Лариси Ніцой.

Всесвітній день письменника є приводом для вшанування літературних діячів, поетів, письменників. Неможливо уявити собі життя сучасної людини без літератури. Навіть ті, для кого читання не є улюбленим дозвіллям, стикаються з літературними творами, адже сценарій до фільму, стаття в журналі або газеті – це теж праця письменника. Літературні творіння українських письменників – це творіння не пера, а творіння духу. Сподіваємось, ще не одне покоління українців буде звертатися до літературної спадщини. Сучасні майстри пера своєю працею гідно продовжують кращі традиції українського письменства.

На виставці представлені твори відомих українських письменників та матеріали, які містять цікаві факти, пов’язані з особистим життям митців та основними етапами їхньої письменницької діяльності. Бібліотека пропонує на кілька годин зануритися в неповторний світ письменницької творчості й відкрити вже відомі літературні постаті та познайомитися з невідомими. Сподіваємось, що кожний з вас знайде свого письменника.

Україна пишається своїми письменниками, які були дуже талановитими і мали цікаві та складні долі.

Цікаві факти про українських письменників:

1. Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем. До сьогодення дійшли 835 картин та малюнків Шевченка. Крім того, відомо про 278 втрачених робіт. Лише 12 років зі свого короткого життя Тарас Григорович був відносно вільною людиною. 24 роки був кріпаком,11 років перебував під слідством, на військовій службі та у засланні.

2. Іван Франко значну частину життя страждав від нерозділеного кохання. У юнацтві він закохався у сестру свого друга Ольгу. Усе йшло до шлюбу. Але в той час Франка затримали за підозру в поширенні в соціалістичних ідеях і виключили з університету. Через це батько Ольги заборонив доньці виходити заміж за Франка і віддав її за іншого чоловіка.

3. Леся Українка вже в 5 років вона почала самостійно писати п’єси, а в 8 років — написала свій перший вірш. Але в 10 років у дівчинки почалися серйозні проблеми зі здоров’ям: у Лесі Українки діагностували туберкульоз кісток. Із цієї причини Лесі Українці довелося поставити хрест на музичній кар’єрі. Вона знала більше 10 іноземних мов, європейські і слов’янські мови, а також давньогрецьку, латинську, що свідчило про її високий інтелектуальний рівень.

4. Ольга Кобилянська присвятила значну частину творчості проблематиці українського села і тяжкому життю селян. Після друку повісті “Земля” багатий землевласник запропонував письменниці шлюб. Він подумав, що жінка, яка так глибоко відчуває людські трагедії, вміє і глибоко кохати. На це Кобилянська відповіла, що вміє і глибоко ненавидіти.

5. Панас Мирний працював чиновником у Російській імперії, але ненавидів свою роботу і всю імперію. Можливо, саме тому Панас Рудченко узяв собі псевдонім Мирний, а деякі твори узагалі публікував анонімно. Свої роботи Мирний ховав у ящику від сала, що зберегло їх від знищення під час обшуків.

6. Борис Грінченко усе дитинство говорив російською мовою. Але в 11 років він прочитав “Кобзар” Шевченка і порівняв книгу з Біблією. Він свідомо перейшов на українську мову і спілкувався російською виключно зі своєю матір’ю. А в дорослому віці він уклав чотиритомний український словник.

7. Марія Вілінська, відома як Марко Вовчок, була фатальною жінкою і мала десятки шанувальників серед чоловіків. Чоловіки їхали до неї на край світу, кидали заради неї роботу, а Пантелеймон Куліш через неї розлучився з дружиною. А вдруге вона вийшла заміж за молодого друга її сина.

8. Подейкують, що український прозаїк Іван Нечуй-Левицький жив за чітким графіком: лягав спати о конкретній годині, їв теж тільки у визначений час і завжди вдома – в гостях навіть чаю не пив, бо це не за розпорядком. А ще, кажуть, що страшенно боявся застудитися, тож дуже ретельно готувався до поїздок, завжди мав із собою пальто і шапку.

9. Максим Рильський був не тільки талановитим письменником, а й лінгвістом і музикантом. Він знав понад 30 мов, а 13-ма мовами володів вільно. А музики його вчив знаменитий український композитор Микола Лисенко, у якого Рильський навіть жив деякий час.

10. Василь Стус був великим патріотом і не приховував цього. За це він сумарно отримав 23 роки примусових робіт або позбавлення волі від радянського режиму. Також Стус принципово розмовляв українською мовою і одного разу побився в університеті за те, що йому сказали “говорити нормальною мовою”.

11. Іван Багряний за час життя кілька разів утікав від радянської влади, яка намагалася затримати його за патріотичну позицію. А ще йому вдавалося втекти з-під арешту. Багряний завжди носив з собою ціанистий калій на випадок, якщо його все ж упіймають.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень