A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Пулинський ліцей Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області

Дотримання правил особистої гігієни!

Дата: 08.04.2020 10:52
Кількість переглядів: 61914

Недотримання правил особистої гігієни може стати причиною як незначних проблем зі здоров’ям, так і серйозних захворювань.

Правила особистої гігієни включають в себе не тільки загальноприйняті канони чистоти, але і спосіб життя.

Від того, як ви дотримуєтеся або не дотримуєтесь основних правил залежить загальний стан вашого організму, здоров’я та тривалість життя.

Необхідно дотримувати прості і відомі правила в цілях уникнення шкірних та шлунково-кишкових і гельмінтних захворювань.

Мити руки після кожного відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами, перед прийомом їжі.

Кожен повинен мати в особистому користуванні недоторканні для інших предмети (зубну щітку, рушник, мочалку, нижню білизну).

Обов’язково потрібно утримувати в чистоті, теплі і сухості – ноги. Це захистить від простудних і грибкових захворювань. Не можна користуватися чужим взуттям. В громадських душових потрібно використовувати особисті гумові шльопанці.

Бажано відрегулювати режими сну і прийому їжі, що б це відбувалося по можливості в один і той же час. Це допоможе вашому організму запобігти розвитку порушень серцево судинної системи і багатьох інших проблем.

Сон повинен бути достатнім. Не рекомендується за дві години до сну вживати важку і жирну їжу.

Всі фрукти та овочі повинні добре митися під проточною водою. Не слід вживати в їжу несвіжі, з минулим терміном придатності продукти, щоб уникнути харчових отруєнь.

Дотримуючись правил особистої гігієни, людина захищає себе від негативного впливу зовнішніх подразників.

 

Особиста гігієна — це зведення правил, які допомагають підтримувати здоров’я, а також оберігають людину від хвороб, передчасної старості і смерті. Розділ науки гігієни, званої особистою гігієною, це правила про те, як поводитися зі своєю шкірою, зубами, статевими органами і тими предметами, які оточують нас у побуті.

 Обов’язково особиста гігієна не обходить і правильне харчування, розпорядок дня, психічний стан. Якщо Ви їсте здорову їжу, займаєтеся спортом і навіть обливаєтеся зранку холодною водою, то все це ,безперечно, покращує загальний стан вашого організму, підвищує імунітет, продовжує життя. Особиста гігієна — це невід’ємна частина загальнолюдської культури. Саме дотримання правил особистої гігієни усвідомлено і відрізняє кожного з нас від тварин.

 Гігієна шкірного покрову

Одним з найважливіших постулатів особистої гігієни є догляд за шкірним покривом. Це необхідно робити не тільки для привабливого зовнішнього вигляду, але і для здоров’я. Шкіра є одним з найбільших органів в людському тілі. Причому шкіра ще по кількості виконуваних функцій стоїть на одному з найперших місць в організмі. Так, шкіра відповідає за терморегуляцію, через неї в організм потрапляє кисень, через шкіру в кров потрапляють поживні речовини, шкіра — це найважливіший з органів чуття.

У здорової людини шкіра чиста і гладка. Поява на шкірі будь-яких прищів, почервонінь або виразок говорить про неблагополуччя всього організму. Тому необхідно постійно стежити за станом своєї шкіри. Щодня приймайте теплий душ з використанням жорсткої мочалки і мила. Не носіть брудну і не прану натільну білизну. Не намагайтеся самостійно розкривати нариви або тиснути вугри. Вибирайте білизну та одяг з комфортних матеріалів. Це може бути не обов’язково чистий бавовна, багато сучасні матеріали не поступаються бавовні за всіма параметрами. Виходячи на сильний мороз, надягайте рукавиці і обробляйте відкриті ділянки шкіри спеціальними жирними кремами.

 Гігієна шкіри обличчя

Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Тут все дуже індивідуально. Залежно від типу шкіри та віку слід підбирати і засоби по догляду за нею, і спосіб догляду. Так, наприклад, найпростіше доглядати за нормальною шкірою обличчя. Але це досить велика рідкість. З віком шкіра найчастіше стає сухою. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

 Гігієна порожнини рота

Гігієна порожнини рота — це дуже важливий компонент особистої гігієни.

Якщо зуби Ваші не в порядку, то страждає весь організм. За наявності в роті

вогнищ карієсу, при пародонтиті або пародонтозі інфекція легко поширюється і в носові пазухи, і в мигдалини, і в нирки. Тому регулярно двічі на день чистіть зуби. Для цього використовуйте відповідну для себе зубну пасту і щітку. Якщо у Вас немає можливості почистити зуби після чергового прийому їжі, пополощіть рот хоча б чистою водою. Бажано видалити залишки їжі з використанням зубної ниточки або зубочистки. Один раз на шість місяців слід відвідувати стоматолога.

 Гігієна волосся

Особиста гігієна неможлива без гігієни волосся. Мийте волосся так часто, як необхідно для утримання їх в чистоті. Тільки важливо підібрати шампунь.

Якщо волосся у Вас настільки жирні, що їх необхідно мити щодня, знайдіть саме шампунь для щоденного використання. Не розчісуйте волосся мокрими, не використовуйте для цього металеві гребінці. Якщо Ви робите зачіску «хвіст», не користуйтеся аптекарськими гумками. Вони занадто сильно стягують волосся.
Особиста гігієна і Ваше харчування — це два поняття, які не можуть існувати одне без одного. Який здоровий спосіб життя може бути, якщо людина харчується локшиною швидкого приготування або бутербродами. Тому, дотримуючись гігієни харчування, Ви також вносите внесок у скарбничку свого здоров’я і довголіття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень